محوطه سازی
طراحی محوطه ویلا چه اهمیتی دارد؟ چه اصولی را باید در محوطه سازی ویلا رعایت کرد؟ چه عناصر یا تجهیزاتی را میتوان در طراحی محوطه ویلا استفاده کرد؟ طراحی و محوطه سازی ویلا در چه سبکهایی امکانپذیر است؟ در این مطلب از ویلاسازی قصد معرفی اصول، روشها و نکاتی را داریم که در طراحی محوطه ویلا (محوطه سازی) باید به آنها توجه کرد. اطلاع از این نکات هم برای مهندسینی که در زمینه طراحی ویلا و بخشهای مختلف آن فعالیت میکنند و هم برای افرادی که قصد بازسازی ویلا یا زیباسازی ویلای خود را دارند، اهمیت دارد.
تجهیزات بروز
ابزار و تجهیزات به روز یکی از ارکان اصلی مجموعه ویلاسازی می باشد.
طراحی مدرن
طراحی های مدرن و به روز مجموعه ما باعث رضایت شما مشتریان ما می شود.
مهندسین باتجربه
در مجموعه ویلاسازی مهندسین باتجربه و باسابقه در حال فعالیت هستند.
مصالح درجه یک
یک ویلای اصولی به مصالحی عالی و مرغوب نیاز داردکه ویلاسازی حرف اول را می زند.
محوطه سازی ویلا چیست؟
این روزها بیشتر از هر زمان دیگری باغ و باغچه به بخشی جدایی ناپذیر از خانه تبدیل شده است. حتی در خانههای آپارتمانی هم تلاش میشود از کوچکترین فضاها برای ایجاد محوطهای کوچک اما سرسبز و زیبا استفاده شود. محوطه سازی، امروزه تاثیر زیادی بر فضای داخلی دارد و طراحی آن بخشی جدا و تخصصی در معماری دارد. با محوطه سازی اصولی ویلا میتوان ارزش یک ملک از نظر مادی و معنوی را افزایش داد و کاربری یک زمین را به طور کامل تغییر داد. با کمی تغییر در جزئیات محوطه سازی و آشنایی با اصول انجام این کار میتوان محوطه ویلا را از حیاطی ساده و مملو از درختان، به فضایی لوکس، زیبا و مناسب تفریح تبدیل کرد.
در محوطهسازی باغ، ویلا و حیاط حضور دارند. بسیاری از افراد محوطهسازی را معادل با استفاده زیاد گل، گیاه، درخت و در کل فضای سبز میدانند. در صورتی که چنین باوری درست نیست.در محوطه سازی ما با تعداد زیادی عنصر یا همان المان کاملا مدرن مواجه سر و کار داریم که باید به بهترین شکل از آنها استفاده کرد. محوطهسازی همان هنر و ظرافت تنظیم، طراحی و استفاده از عناصر گفته شدهاست.
اصول محوطه سازی ویلا
برای شروع به کار طراحی و اجرای کاری حرفهای نیاز است که برخی اصول محوطه سازی در نظر گرفته شود. این اصول به اجرای بهتر و سریعتر کار کمک میکنند و در این موضوع که فرم و طرح نهایی محوطه به گونه ای باشد که کاربر پسند بوده و رضایت آنها را جلب کند تاثیر زیادی دارند. بعضی از اصول محوطه سازی ویلا، مسائلی هستند که از زمان طراحی اولیه تا زمان اجرا و تحویل محوطه به مشتری، بارها مورد توجه و بررسی قرار میگیرند. بعضی از مهمترین موارد در اصول محوطه سازی به شرح زیر میباشند.
توجه به کاربری ویلا
توجه به کاربری ویلا و محوطه آن، اولین اصل در محوطه سازی است. بعضی افراد از همان ابتدا با هدف کسب درآمد از محوطه مانند اجاره ساعتی یا روزانه آن، اقدام به محوطه سازی میکنند و برخی دیگر با هدف استفاده شخصی و تفریح اعضای خانواده محوطه را میسازند. طبیعتا گروه اول نیاز به محوطهای کاربردی و فضاسازی شده برای قرار دادن میز و صندلی و تجهیزاتی دارند که در اثر استفاده مکرر دچار آسیبدیدگی نشوند اما برای گروه دوم و کاربری شخصی بیشتر سلیقه افرادی که از آن محوطه استفاده میکنند، در نظر گرفته میشود.
اندازهگیری دقیق محوطه ویلا
اصل بعدی در محوطه سازی ویلا، اندازهگیری دقیق هر چیزی است که برای ساخت و طراحی محوطه استفاده میشود و اولین مورد آن زمینی است که محوطه سازی در آن انجام میشود. ابتدا باید متراژ زمین و فضای اختصاص داده شده برای محوطه محاسبه شده و سپس بر اساس آن برای طراحی اولیه اقدام کرد. تمام المانهایی که در طراحی و محوطه سازی استفاده میشوند، مانند استخر، آبنما، آلاچیق و حتی گل و گیاه با در نظر گرفتن متراژ و اندازه انتخاب خواهند شد.
طراحی نقشه و پلان
اصل بعدی طراحی محوطه در ویلاها طراحی نقشه و پلان است. شاید این اصل را بتوان مهمترین اصل و مرحله در محوطه سازی دانست، زیرا که در هر بخش از طراحی، اجرا و حتی رسیدگی نهایی به محوطه، برای تحویل به مالک یا مشتری، پلان و نقشه مورد استفاده قرار میگیرد.
نمونهبرداری از خاک
اصل مهم بعدی در محوطه سازی ویلا، نمونهبرداری از خاک منطقهای است که ویلا در آن ساخت میشود. تمام آیتمها و جزئیاتی که برای زیباسازی محوطه به فضا اضافه میشوند روی خاک قرار میگیرند، علاوه بر این گلها، گیاهان و عناصر طبیعی محوطه سازی هم در خاک هستند و در نتیجه کیفیت خاک در کیفیت و ظاهر تمام آنها تاثیرگذار است.
شناسایی اقلیم
دیگر اقدام و اصلی که در محوطه سازی ویلا اهمیت دارد و کیفیت نهایی کار به آن بستگی دارد، شناسایی اقلیم منطقهای است که محوطه سازی در آن انجام میشود. به عنوان مثال اگر در اقلیمی گرم و خشک از سبک شرقی یا ژاپنی که درختان زیادی دارد و رسیدگی به گیاهان در آن نیاز به آبیاری مداوم دارند، استفاده شود؛ حتی با وجود زیبا بودن محوطه رسیدگی بسیار مشکل خواهد شد.
انتخاب نقطه شروع
اصل انتخاب نقطه شروع و ایجاد نقطه کانونی برای محوطه سازی، دو اصل مهم در طراحی محوطه ویلا میباشند. نقطه شروع در واقع همان جایی است که استارت طراحی محوطه از آن میخورد. انتخاب نقطه شروع در تمام فعالیتهایی که برای طراحی و اجرای محوطه سازی انجام میشوند، تاثیرگذار است.
ایجاد نقطه کانونی
اصل مهم بعدی در محوطه سازی ویلا، ایجاد نقطه کانونی مناسب است. تعریف نقطه کانونی از نام آن مشخص است. نقطه کانونی در محوطه سازی در واقع همان بخشی است که کانون توجهات خواهد بود و توجه هر بیننده ای را به خود جلب خواهد کرد. نقطه کانونی یک محوطه ممکن است هر چیزی باشد. نقطه کانونی باید جلب توجه مناسبی داشته باشد و آنقدر چشمگیر باشد که ایرادات جزئی محیط اطراف را پوشش دهد.
اهمیت محوطه سازی باغ و ویلا
اهمیت طراحی حرفه ای محوطه برای باغ و ویلا امروزه بیشتر از هر زمان دیگری است. تا همین چند سال پیش، بیشتر خانهها دارای حیاطی هر چند کوچک بودند و در داخل شهرها و در هر کوچه و خیابان یک پارک یا فضای سبز برای تفریح مردم وجود داشت. همچنین گردش در طبیعت هم بسیار سادهتر از دنیای امروز بود. این روزها اما برای گذراندن ساعتی در طبیعت تنها میتوان به ویلاها با امکانات مناسب مراجعه کرد و وجه تمایز این ویلاها با خانههای شخصی و آپارتمانی در محوطه بزرگتر، سرسبز تر و خوش آب و هواتر آنها است.
از این رو اهمیت محوطه سازی برای باغ و ویلا بسیار زیاد است. علاوه بر استفاده شخصی و لذت بردن از ویلایی با محوطه سرسبز و زیبا، محوطه سازی اصولی و حرفه ای در قیمت ویلا هم تاثیرگذار است. بسته به منطقه و سبک محوطه سازی، ارزش مادی ویلاهای محوطه سازی شده از 2 تا چندین برابر است.
سبکهای مختلف محوطه سازی ویلا
طراحی محوطه ویلا را میتوان در سبکهای مختلف انجام داد. انتخاب سبک مناسب طراحی محوطه به موضوعات مختلفی بستگی دارد که از جمله آنها میتوان به سلیقه مالک ویلا اشاره کرد. بعضی از افراد علاقه زیادی به گل و گیاه دارند و ترجیح میدهند که محوطه ویلای خود را با انواع مختلف گیاهان تزئین کنند که برای این افراد سبکهای شرقی که در آنها گل و گیاه بیشتری استفاده میشود انتخاب مناسبتری است. بعضی دیگر از افراد اما با هدف تفریح در محوطه اقدام به محوطه سازی ویلای خود میکنند که در این شرایط به جای استفاده از گیاهان، باید تجهیزات و طراحی برای تفریح را در محوطه سازی مد نظر قرار داد، برای این گروه از افراد سبک مدرن یا غیرسمی انتخاب مناسبتری میباشد. در انتخاب سبک ویلا اما موضوعات دیگری هم وجود دارند که باید به آنها توجه داشت. از جمله این موضوعات میتوان به بودجهای که مالک برای طراحی محوطه در نظر گرفته است، بافت منطقهای که ویلا در آن قرار دارد، سبک طراحی ساختمان ویلا و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.
۱. سبک رسمی
یکی از سبکهای پرطرفدار محوطه سازی سبک رسمی است. ویژگی سبک رسمی مشخص بودن تمام آیتمها و نظم و هماهنگی آنها است. در این سبک از خطوط منحنی و نامنظم استفاده نمیشود و همه چیز به شکلی مرتب در کنار هم قرار میگیرد. خطوط صاف، اشکال هندسی کامل مانند باغچههای صاف و مستطیلی از ویژگیهای این سبک طراحی هستند. در سبک رسمی بیشتر آیتمها به صورت جفتی و متقارن قرار میگیرند، برای مثال اگر یک درخت در بخشی از باغچه کاشته میشود، در بخش مقابل و متقارن با آن درخت، یک گونه دیگر از همان درخت کشت میشود.
۲. سبک غیررسمی
سبک غیررسمی اما دقیقا نقطه مقابل سبک رسمی است و در آن نظم و قاعده خاصی برای طراحی وجود ندارد. در این سبک خطوط منحنی بسیار دیده میشود و گیاهان و اجزایی که برای محوطه سازی استفاده میشوند بدون نظم به خصوصی در کنار هم قرار میگیرند. سبک غیررسمی به دلیل راحت بودن فرآیند طراحی و امکان تغییر بدون دردسر و فوری در اجزای آن یکی از محبوبترین سبکها در طراحی محوطه ویلا است.
۳. سبک مدرن
پرطرفدارترین سبک طراحی محوطه ویلا اما سبک مدرن است. در این سبک که بعضی ویژگیهای آن شبیه به سبک غیررسمی است نظمی خاص برای قرار دادن جزئیات در محوطه وجود ندارد اما همه چیز در سادهترین حالت هستند. در این سبک طراحی هدف داشتن محوطهای شیک و زیبا با به کار بردن آیتمهای ساده است. یک استخر یا آبنما، تعدادی گیاه همیشه سبز، نورپردازی و چند شکل هندسی در طراحی باغچه گاهی تمام چیزی است که در طراحی محوطه ویلا به سبک مدرن استفاده میشود. این سبک در بیشتر ویلاها قابل اجرا است و به دلیل هزینه نسبتا مناسب، طرفداران زیادی دارد.
۴. سبک شرقی یا ژاپنی
یکی دیگر از سبکهایی که برای طراحی محوطه ویلا میتوان از آن استفاده کرد، سبک شرقی یا ژاپنی است. اگر به نقاشیها و تصاویری که از باغهای ژاپنی موجود است دقت کنید، اولین چیزی که متوجه خواهید شد استفاده از طبیعت در طراحی باغهای این منطقه است. گیاهان و درختان همیشه سبز، انواع گونههای گیاهان گلدار، آبنما، فواره، جوی آب، مجسمههای پرندگان، فانوس و هر چیزی که به طبیعت مربوط شود در سبک معماری شرقی وجود دارد.
۵. سبک بیابانی
شاید عجیب باشد که برای طراحی محوطه ویلا که معمولا جایی سرسبز تصور میشود، از بیابان الهام گرفت اما سبک بیابانی برای محوطه سازی، یکی از سبکهای محبوب و پرطرفدار است. در سبک بیابانی برخلاف سبکهای دیگر طراحی محوطه بیرونی ویلا به جای استفاده از گلها و گیاهان تزئینی از کاکتوس ها در انواع کوچک و بزرگ برای طراحی فضا استفاده میشود.
۶. سبک ایرانی
سبک ایرانی یکی دیگر از سبک هایی است که برای طراحی محوطه ویلا می توان از آن استفاده کرد اما برخلاف سبکهای دیگری که تا اینجا معرفی شدند در کشور ما چندان مورد استقبال قرار نمیگیرد. در طراحی محوطه به سبک ایرانی معمولاً به محض ورود یک آبراهه یا جوی آب دیده میشود که به حوضی در مقابل ساختمان اصلی ختم میشود. ویژگی بارز دیگر در سبک ایرانی استفاده از گیاهان به صورت راهرو مانند است که یک پیاده رو سبز در در محوطه ایجاد میکند. در سبک ایرانی همچنین ساختمان ویلا در مرکز با قرار می گیرد و بخش پشتی ساختمان با یک حیاط خلوت فضاسازی میشود.
مهمترین نکاتی که در طراحی محوطه ویلا باید در نظر داشت
آشنایی با سبکهای معماری محوطه بیرونی و انواع روش های محوطه سازی برای طراحی محوطه ویلا اهمیت زیادی دارد اما برای داشتن یک طراحی اصولی و قابل اجرا نکات مهم دیگری هم وجود دارند که باید به آنها توجه کرد. از مهمترین نکاتی که در طراحی محوطه ویلا باید در نظر داشت، میتوان به مواردی مانند بودجهای که در اختیار است، کاربری محوطه ویلا، متراژ و فضای قابل طراحی و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد که در ادامه مهمترین و کاربردیترین آنها را توضیح خواهیم داد.
کاربری محوطه
اولین موردی که در طراحی محوطه ویلا باید در نظر داشت، کاربری محوطه است. بعضی افراد محوطه ویلا را با هدف استفاده تجاری مانند اجاره دادن برای برگزاری مراسم و مهمانی طراحی میکنند. در چنین شرایطی علاوه بر دقت به زیبایی عناصری که در طراحی استفاده میشود باید به داشتن فضای کافی در محوطه هم دقت کرد. بعضی افراد اما محوطه را برای دورهمیهای خانوادگی یا تفریح و بازی استفاده میکنند که در این شرایط میتوان در کنار جزئیات و تزئیناتی که به زیبایی محوطه کمک میکنند از امکانات تفریحی مانند استخر یا وسایل ورزشی هم در طراحی محوطه استفاده کرد.
متراژ محوطه
متراژ محوطه دیگر موضوعی است که در طراحی محوطه ویلا اهمیت دارد. تمام جزئیاتی که در طراحی استفاده میشوند با توجه به متراژ محوطه انتخاب میشوند. برای مثال در محوطههای کوچک بهتر است از گیاهانی استفاده کرد که رشد زیادی ندارند و فضای محوطه را پس از رشد کامل پر نمیکنند.
تاسیسات
تاسیسات یکی دیگر از موضوعاتی است که برای طراحی محوطه ویلا باید به آن توجه کرد. برای مثال اگر یک محوطه لوله کشی آب نداشته باشد قبل از اقدام به فضاسازی باید این موضوع را حل کرد یا در بیشتر سبکهای محوطه سازی، نور یکی از اجزای اصلی برای تزئین محوطه است و اگر سیمکشی برق محوطه ایرادی داشته باشد یا تمام محوطه سیمکشی نشده باشد، امکان استفاده از این آیتم در طراحی محوطه وجود نخواهد داشت.
اقلیم و شرایط محیطی
از دیگر نکات مهمی که برای طراحی محوطه ویلا باید به آن توجه کرد، اقلیم و شرایط محیطی منطقهای است که ویلا در آن قرار دارد. برای مثال در یک منطقه با آب و هوای گرم و خشک نگهداری از گیاهان چندان ساده نخواهد بود و برای سرسبز نگه داشتن باغ هزینه زیادی صرف آبیاری میشود اما این کار در اقلیمهایی با آب و هوای مرطوب اصلا سخت نیست.
بودجه
در نهایت اگر تمام موارد گفته شده در بالا برای طراحی ویلا در نظر گرفته شود اما بودجه کافی برای طراحی وجود نداشته باشد، این کار با محدودیتهای زیادی مواجه خواهد شد. بنابراین قبل از هر اقدامی برای طراحی ویلا بهتر است ابتدا بودجه مورد نظر خود را مشخص کنید.
مشاوره رایگان محوطه سازی
اگر به دنبال طراحی ویلا شیک در تهران یا سایر شهرستان ها هستید یا برای استعلام قیمت و مشاوره درباره ی چگونگی طراحی ویلا به راحتی بر روی دکمه ی مقابل کلیک کنید و با ما در تماس باشید.
طراحی پلان محوطه ویلا دارای چه مراحلی است؟
مراحل طراحی پلان محوطه ویلا به شرح زیر میباشند.
ایجاد طرح کلی
در مرحله اول، برای طراحی پلان محوطه، باید یک طرح کلی از چیزی که در نظر است ایجاد شود. ایجاد طرح کلی، ذهنی است و در آن جزئیات دقیقی وجود ندارد. طرح کلی در واقع یک پیشزمینه کلی از چیزی است که در نهایت اجرایی میشود. در طرح کلی المانها و عناصر به طور جزئی مشخص نمیشوند. اما مرزبندیها، فضاهای مختلف و این موضوع که کجا پوشش گیاهی و کجا استخر یا راهرو باشد، مشخص میشود.
اضافه کردن المانهای اولیه
اضافه کردن المانهای اولیه مرحله بعد از طراحی کلی اولیه است. برای ساخت محوطه تزئینات، عناصر و المانهای مختلفی استفاده میشوند. صخره، ساختمان، مبلمان باغی، آلاچیق، شیب زمین، کفپوشی خاص و حتی رنگهایی که در قسمتهای مختلف محوطه استفاده میشوند را باید در پلان محوطه اضافه کرد. هر کدام از المانها و رنگهایی که در محوطه سازی ویلا استفاده میشوند دارای نماد و علامتی مخصوص هستند. برای اضافه کردن المانهای مختلف به پلان باید موضوعات مختلفی مانند جهتهای شمال و جنوب، نورپردازی و جهت نور و بسیاری عناصر و موارد دیگر از این دست را در نظر گرفت.
مشخص کردن پوشش زمین
مرحله بعدی طراحی پلان محوطه مشخص کردن پوشش زمین و اضافه کردن آنها به نقشه است. در مورد پوشش زمین باید دو مسئله مهم را در نظر گرفت، سلیقه و خواسته کارفرما و بافت منطقه و شرایط اقلیمی محلی که محوطه سازی در آن انجام میشود. پوشش زمین، ممکن است یک دست و از یک نوع و ترکیبی باشد که این موضوع باید به طور دقیق روی پلان مشخص شود.
اضافه کردن عناصر تزئینی
آخرین مرحله پلان اضافه کردن عناصر تزئینی و جزئیات به نقشه است. البته اضافه کردن عناصر الزامی نیست اما بهتر است موقعیت آنها در نقشه مشخص شود. به خصوص در مورد المانهایی که محل آنها ثابت است یا در تغییرات احتمالی بعدی محوطه تاثیرگذار است، مشخص بودن موقعیت و نوع آنها در پلان اهمیت زیادی دارد.
5 مرحله اجرای محوطه سازی
بعد از کسب اطلاعات اولیه در مورد محوطه سازی، نوبت به طراحی و اجرای ساخت میرسد. طبیعتا زمانی که کار محوطه سازی توسط تیمی متخصص انجام شود، اقدامات قبلی و اولیه بسیار سریعتر و اجرا زودتر آغاز میشود. برای شروع طراحی و اجرای محوطه با توجه به طرح اولیه اقدامات زیر باید انجام شوند.
۱. تهیه نقشههای اولیه
اولین قدم محوطه سازی ویلا تهیه نقشههایی از موقعیت زمین است. این موضوع به خصوص در محوطه سازی ویلاهایی که هنوز ساختمان ندارند، اهمیت بیشتری دارد. نقشههای توپوگرافی، بررسیهای میدانی و نقشههای هوایی زمین از جمله چیزهایی هستند که در قدم اول برای طراحی و اجرای محوطه سازی باید تهیه شوند. اهمیت تهیه و بررسی نقشههای اولیه به این دلیل است که هر عملیاتی در زمین با توجه به اطلاعات به دست آمده از نقشهها انجام میشود. بررسی ویژگیهای منطقه و بافت آن، انتخاب مصالحی که برای محوطه سازی استفاده میشوند، انتخاب ماشین آلاتی که در ساخت محوطه مورد نیاز هستند و طراحی فضای سبز و انتخاب پوشش گیاهی برای محوطه همگی به تهیه نقشههای اولیه و اطلاعات به دست آمده از آنها بستگی دارند.
۲. همسطح کردن خاک
پس از تهیه نقشههای اولیه و بررسی آنها، اولین مراحل عملیات اجرای محوطه سازی آغاز میشوند. در اولین مرحله برای این کار باید خاک را هم سطح کرد. همسطح کردن خاک که تسطیح کردن خاک هم گفته می شود به معنی حذف اجسام اضافه و خالی کردن سطح زمین از پوششهای گیاهی هرز و هر چیزی است که ممکن است روند طراحی را مشکل سازد. تسطیح کردن خاک با استفاده از ابزار و تجهیزات مخصوص انجام میشود و بعد از آن مجدد آن زمین بررسی میشود. نقشه یا پلان محوطه سازی ویلا بر اساس زمینی که یک دست شده است طراحی میشود. به همین دلیل انجام این کار در نتیجه نهایی طراحی محوطه تاثیر زیادی دارد.
۳. طراحی و اجرای نقشه محوطه
بعد از اینکه خاک از نظر هم سطح بودن آماده شد نوبت به طراحی نقشه و اجرای آن می رسد. طراحی و اجرای نقشه محوطه را باید با انتخاب نقطه شروع، آغاز کرد. انتخاب نقطه شروع کار و اجرای محوطه سازی به مسائل مختلفی بستگی دارد، برای مثال اینکه کارفرما چقدر بودجه برای شروع کار داشته باشد در مراحل اولیه اجرا تاثیر گذار است. به همین دلیل تیم طراحی و اجرای نقشه محوطه ابتدا باید مسائل مالی را با کارفرما هماهنگ کنند و سپس اجرا را آغاز کنند.
۴. ایجاد فضای سبز
فضای سبز مهمترین بخش از محوطه یک ویلا است و تاثیر زیادی در زیباسازی محوطه دارد. به عبارت دیگر فضای سبز را می توان بخش اصلی محوطه سازی دانست و انجام آن باید با دقت و طبق اصول انجام شود. در ایجاد فضای سبز باید به این نکته دقت کرد که فقط انتخاب گیاهانی که مناسب اقلیم محوطه ویلا باشند، موضوع کار نیست. بسیاری مسائل دیگر مانند تاثیر گیاهانی که در محوطه استفاده می شوند بر تاسیسات، خرابی سنگ فرش ها و بسیاری موارد دیگر باید در انتخاب پوشش گیاهی و ایجاد فضای سبز در نظر گرفته شوند.
۵. زهکشی محوطه
یکی از مهمترین موضوعاتی که در طراحی و اجرای محوطه ویلا باید در نظر گرفته شود و عدم توجه به آن باعث مشکلات زیادی در استفاده از محوطه می شود، زهکشی محوطه است. حتی اگر ویلا در منطقه خشک و بدون بارش قرار داشته باشد هم آبیاری گیاهان و رسیدگی به فضای سبز باعث جمع شدن آب در قسمت های مختلف ویلا میشود.
در محوطه سازی ویلا به چه نکاتی بیشتر توجه کنیم؟
برای طراحی ویلا اختصاصی و اجرای هرنوع محوطه سازی باغ و ویلا، عوامل موثری وجود دارد که باید حتما آنها را در این فرایند در نظر داشت. به طور خلاصه این موارد را مرور خواهیم کرد.
ورودی
ورودی یکی دیگر از بخشهایی است که در طراحی محوطه ویلا باید به آن توجه کرد. ورودی معمولا در دو بخش قرار دارد. ورود از بیرون محوطه به داخل آن و ورود از محوطه به ساختمان که هر کدام باید به طور جداگانه و متناسب با سبک طراحی کلی ویلا، طراحی شوند. ورودی یکی از بخشهای مهم در محوطه سازی است و بیشترین تاثیر را در دید افرادی که به ویلا وارد میشوند، دارد. برای طراحی ورودی میتوان از چند پله بسته به ارتفاع ساختمان و زمین، نردههایی برای راهرو مانند کردن ورودی، سنگفرشی متفاوت با سنگفرش اصلی محوطه و المانهای مشابه دیگر استفاده کرد.
پاسیو و بخش پخت و پز
پاسیو و بخش پخت و پز یکی از قسمتهایی است که میتوان در طراحی محوطه ویلا، فضایی را به آن اختصاص داد. ساخت و طراحی چنین فضایی در محوطه به متراژ و کاربری بستگی دارد. اگر قصد استفاده از محوطه برای اجاره مهمانی و مراسم باشد، بخش پخت و پز چندان کاربردی نیست اما اگر محوطه برای استفاده شخصی و خانوادگی طراحی شود، داشتن بخشی برای نشستن و پخت غذا و دورهمی علاوه بر زیبایی فضا، کاربردی نیز هست. در پاسیو میتوان انواع مبلمان باغی، وسایل پخت و پز مانند اجاقهای باغی یا باربیکیو را قرار داد.
گیاهان و فضای سبز حیاط
گیاهان و فضای سبز، بخش اصلی محوطه سازی را تشکیل میدهند و در انواع مختلف سبکهای طراحی محوطه ویلا از آنها استفاده میشود. هر گونه از گیاهان برای سبکی خاص مناسب است. برای مثال گونههای گلدار معمولا برای سبک ژاپنی یا ایرانی و گونههای همیشه سبز و ساده برای سبک مدرن مناسب هستند.
نوع و شیوه دسترسی به حیاط
احتمالا تجربه حضور و اقامت در ویلا یا باغی که مسیر راه رفتن یا پارک کردن ماشین آن مطلوب نبودهاست، را داشتهاید.از دیگر عوامل مهمی که باید در محوطهسازی باغ در نظر گرفت، مسیرهای دسترسی به حیاط است.اینکه استفاده و نحوه قرارگیری عناصر و اِلِمان به گونهای انجام شود، که هرنوع دسترسی به فضای باز و حیاط به سهولت صورت گیرد.
استفاده از مبلمان در محوطه باغ
مبلمان مانند میز و صندلی، تاب یا مبلمان باغی از دیگر جزئیاتی هستند که امکان استفاده از آنها در طراحی محوطه ویلا وجود دارد.
نورپردازی مناسب
استفاده از حیاط و فضای سبز باغ، در زمان شب، بیشتر از اوقات دیگر روز است.به همین علت باید نورپردازی در فرایند اجرای محوطه سازی، به شیوهای انجام شود که در زمان نشستن و استفاده از فضای سبز، نور کافی وجود داشته باشد.
استفاده از استخر
یکی از جذابترین و همیشگیترین ایدهها در اجرای محوطه سازی باغ و ویلا، استفاده از استخر است. نشستن بر لبه استخر و شنا در آن، نشاط و شادی فراوانی در انسانها به وجود میآورد.
حوضچههای مصنوعی
استفاده از حوضچهها در کنار آبشارها و چشمهها با توجه به اینکه یک نقطه کانونی دارند، حس آرامش و سبکی را به وجود میآورد. در کل صدای آب جاری، همیشه و در همه جا احساس آرامش را برای ما به وجود میآورد.
استفاده از کاشی چمن
این ایده محوطه سازی در عین اینکه مدرن است، طرفداران خاص خودش را دارد. ترکیب جالب بتن و چمن، طرح زیبا و چشم نوازی را ایجاد میکند.
انواع مسیر سازی در محوطه ویلا
یک راهرو یا مسیر شیک که به ساختمان اصلی، آلاچیق یا محوطه نشیمن ویلا ختم میشود، زیبایی محوطه را دو چندان میکند. انواع مسیر سازی در محوطه ویلا متفاوت است و به سلیقه و سبک طراحی محوطه بستگی دارد. برای مثال در طراحی ویلا به سبک ژاپنی مسیرسازی را با پیادهرویی از سنگریزه که در دو طرف آن پوشش گیاهی وجود دارد، انجام میدهند، در حالیکه در سبک مدرن یا کلاسیک مسیرسازی با متریالی مانند نور، داربستهای تزئینی و مجسمهها انجام میشود.
هزینه طراحی محوطه سازی ویلا چقدر است؟
هزینه ها همیشه مهمترین مسئله در هر کاری هستند. حتی اگر بهترین و حرفهای ترین طراحی برای محوطه سازی ویلا انجام شود اما بودجهای برای پیادهسازی آن در اختیار نباشد، امکان اجرایی کردن آن، وجود ندارد. هزینه طراحی محوطه باغ و ویلا به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. سبک طراحی، مصالحی که برای اجرای طراحی استفاده میشوند، هزینه تعمیرات و تغییرات اولیه در زیرساختهای محیط، هزینه اضافه کردن یا کم کردن تاسیسات از محیط، هزینه بازسازی بخشهای مرتبط با محوطه مانند نمای ساختمان ویلا، در کنار هزینههای تیم طراح و اجرا کننده محوطه از جمله هزینه هایی هستند که در طراحی باغ و ویلا میتوان به آنها اشاره کرد.
نتیجهگیری
با توجه به نکات گفته شده، مشخص شد که طراحی محوطه ویلا کاری کاملا تخصصی است. گاهی یک اشتباه کوچک مانند انتخاب سیستم آبیاری نامناسب یا عدم دقت به اقلیم محیط موجب ضرر و زیان زیادی به مالک میشود، بنابراین بهتر است قبل از طراحی با افراد ماهر در این زمینه مشورت کرد. مجموعه ویلاسازی یکی از تیمهای طراحی و اجرای ویلا و محوطه سازی آن است که تجربه زیادی در انجام این کار دارد. طراحی محوطه ویلا در ویلاسازی زیر نظر متخصصین و با مناسبترین هزینه انجام میشود.
پروژه های طراحی محوطه ویلا
سوالات متداول
طراحی اصولی محوطه ویلا هم در زیبایی محیط و هم در افزایش ارزش مادی آن تاثیرگذار است.
سبک مدرن، رسمی و غیررسمی سه سبک پرطرفدار در طراحی محوطه ویلا میباشند.
استفاده از گیاهان و عناصر طبیعی بارزترین ویژگی سبک ژاپنی در طراحی محوطه ویلا است.
هزینه طراحی پلان و نقشه، بررسی زمین، مصالح و عناصری که در طراحی و ساخت محوطه به کار میروند و بسیاری موارد دیگر از این دست در طراحی باغ و ویلا صرف میشوند.