Table of Contents
Toggleیونولیت که از ترکیب مواد پلیمری مختلف ساخته می شود، امروزه در صنایع مختلفی کاربرد دارد و اصلی ترین استفاده آن در ساختمان سازی است. با وجود اینکه از ساخت یونولیت ها بیش از دو قرن می گذرد، اما با آشکار شدن قابلیت های آن مانند قابل بازیافت بودن، وزن کم، طول عمر بالا، مقاومت عالی در برابر رطوبت، فشار و حرارت، حمل و نقل آسان باعث شده تا مهندسان توجه ویژه ای به آن داشته باشند. یونولیت ها انواع مختلفی دارند و بر اساس نوع کاربرد و مقاومت آن ها در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. اما آیا استفاده از یونولیت های نسوز در ساختمان سازی و ویلاسازی برای جلوگیری از آتش سوزی موثر است؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است ابتدا با ساختار یونولیت و انواع آن آشنا شوید.
یونولیت چیست و چه انواعی دارد؟
یونولیت از مواد پلیمری ساخته می شود که سفید رنگ است، وزن سبکی دارد و ساختار آن متخلخل است. ماده اصلی تشکیل دهنده یونولیت نوعی پلاستیک است که در سه مرحله انبساط، تثبیت و هوادهی و قالب گیری ساخته می شود. یونولیت ها انواع مختلفی دارند که از جمله آنها می توان به یونولیت های سقفی، دیواری، فشرده، یونولیت تزریقی و … اشاره کرد. هرکدام از یونولیت ها با توجه به ویژگی هایی که دارند در کاربری های مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
انواع یونولیت از نظر قابلیت اشتعال پذیری
یونولیت ها انواع مختلفی دارند و بر اساس فاکتورهای متفاوتی طبقه بندی می شوند که از جمله مهمترین آنها می توان به چگالی، مقاومت در برابر فشار و اشتعال پذیری اشاره کرد. در واقع یونولیت ها به دو دسته یونولیت های نسوز یا کند سوز و یونولیت های قابل اشتعال تقسیم بندی می شوند. اکثر شرکت هایی که امروزه در زمینه تولید یونولیت فعالیت دارند، اغلب یونولیت های کند سوز را تولید می کنند. زیرا این نوع یونولیت ها مقاومت بالایی در برابر حرارت و آتش سوزی دارند و در جلوگیری از آتش سوزی ساختمان ها و ویلاها نقش مهمی ایفا می کنند.
در واقع آنچه که یونولیت های نسوز را از یونولیت های قابل اشتعال متمایز می کند، نوع مواد اولیه به کار رفته در ساختار آن هاست. مواد اولیه یونولیت های نسوز یا کند سوز مقاومت بالاتری در برابر آتش دارند. درحالیکه مواد اولیه یونولیت های عادی بر پایه پلیمر و نفت است و می تواند به سرعت آتش بگیرد. این یونولیت ها همچنین در نحوه خاموش شدنشان پس از اشتعال نیز تفاوت دارند. اگر یونولیت های نسوز از منبع حریق دور شوند، در زمان کوتاهی خاموش می شوند. این در حالی است که یونولیت های عادی در صورت دور شدن از منبع حریق، همچنان شعله ورند و دیرتر خاموش می شوند. یونولیت های نسوز همچنین نسبت به یونولیت های عادی نقش بسیار خوبی در عایق بودن و کاهش مصرف انرژی دارند.
آیا یونولیت های نسوز یا کند سوز قابلیت آتش گرفتن دارند؟
همانطور که گفتیم، مواد اولیه یونولیت ها پلیمر است که از مشتقات نفتی به دست می آید و در صورتیکه در معرض حریق قرار گیرد، دچار آتش سوزی می شود. اما با این حال یونولیت های نسوز و کند سوز به دلیل مواد اولیه مرغوب و با کیفیتی که در ساختارشان استفاده شده است، مقاومت بالایی در برابر حرارت و آتش سوزی دارند. در نتیجه احتمال آتش گرفتن آن ها کمتر است.
یونولیت ها در چه شرایطی آتش می گیرند؟
با وجود اینکه یونولیت های نسوز مقاومت بالایی در برابر حرارت و آتش سوزی دارند، اما اگر در معرض شعله بسیار قوی قرار بگیرند، احتمال آتش سوزی این یونولیت ها نیز وجود دارد. به طور کلی دمای آتش سوزی این یونولیت ها ۳۶۰ درجه سانتی گراد است و با وجود اینکه احتمال شعله ور شدن و سوختن آن ها کم است، اما اگر کیفیت مناسبی نداشته باشند و از مواد اولیه مرغوب در ساختار آن استفاده نشده باشد، آتش می گیرند. یونولیت های نسوز پس از آتش سوزی و شعله ور شدن زودتر خاموش می شوند. اما دودی که از آن ها بلند می شود، حاوی ترکیباتی مانند مونوکسید کربن، مونو استایرن، برمید هیدروژن و … است.
مهمترین ویژگی های استفاده از یونولیت نسوز یا کند سوز
- یونولیت های نسوز نسبت به یونولیت های عادی مقاومت بالاتری در برابر فشار، ضربه، خوردگی و حرارت دارند.
- یونولیت های نسوز یا کند سوز توسط بروزترین تجهیزات و دستگاه ها تولید و در دمای بسیار بالا پخته و مقاوم می شوند.
- به دلیل برخورداری از استانداردهای بین المللی، قیمت بالاتری نسبت به یونولیت های عادی دارند و توسط مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن نیز تایید شده اند.
- در تولید یونولیت های نسوز از مواد بازیافتی بی کیفیت استفاده نمی شود
- دارای وزن و چگالی کاملا متناسبی هستند که آنها را به گزینه ای عالی برای استفاده در صنعت ساختمان سازی تبدیل می کند.
سخن پایانی
یونولیت ها بیش از دو قرن است که وارد صنایع مختلف شده اند و کاربردهای متفاوتی دارند. یونولیت ها انواع مختلفی دارند که یکی از رایج ترین و پرکاربردترین آنها، یونولیت های نسوز یا کند سوز است که به دلیل مقاومت بالا در برابر فشار، رطوبت، حرارت و آتش سوزی، بیشتر در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند. در رابطه با یونولیت های نسوز بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که این یونولیت ها نه اینکه کاملاً نسوز هستند، بلکه در شرایطی دچار آتش سوزی می شوند، اما در مقایسه با یونولیت های عادی دیرتر می سوزند و زودتر هم خاموش می شوند.
سوالات متداول
۱. یونولیت ها از نظر قابلیت اشتعال پذیری به چند دسته تقسیم می شوند؟
به دو نوع یونولیت های عادی و یونولیت های کند سوز یا نسوز تقسیم بندی می شوند.
۲. یونولیت های کند سوز در چه شرایطی آتش می گیرند؟
یونولیت های نسوز یا کندسوز با وجود مقاومت بالایی که در برابر حرارت دارند، اما در دمای ۳۶۰ درجه سانتی گراد شعله ور شده و آتش می گیرند.