Table of Contents
Toggleتعرفه طراحی پلان معماری 1403 به چه صورت است ؟ چه عواملی در تعیین تعرفه طراحی پلان معماری موثر هستند؟ تعرفه طراحی پلان معماری توسط کدام سازمان مشخص میشود؟ بیشترین و کمترین هزینه در تعرفه طراحی پلان معماری مربوط به کدام بخشها است؟ اهمیت اطلاع از تعرفه طراحی پلان معماری چیست؟ اولویت ساخت و ساز یک سازه از هر نوعی که باشد، تخمین هزینهها است و با توجه به اینکه طراحی پلان، اولین مرحله ساخت و ساز است، اطلاع از تعرفههای مربوط به آن اهمیت بیشتری دارد. در این مطلب از ویلاسازی قصد صحبت درباره این موضوع را داریم و با مطالبی که در ادامه خواهیم گفت به این سوال که تعرفه طراحی پلان معماری در سال 1403 چگونه محاسبه می شود؟ پاسخ میدهیم، با ما همراه باشید.
تعرفه طراحی پلان معماری 1403 به چه معناست؟
اصطلاح تعرفه در معماری و ساخت و ساز یکی از اصطلاحات آشنا برای همه افرادی است که در این زمینه فعالیت میکنند، با این حال شروع صحبت در این مطلب را به پاسخ این سوال که تعرفه طراحی پلان معماری 1403 به چه معناست، اختصاص دادهایم، زیراعلیرغم آشنا بودن این اصطلاح، افراد زیادی با مفهوم تعرفه آشنایی ندارند. تعرفه طراحی پلان، مبلغی است که همه ساله توسط سازمان نظام مهندسی مشخص میشود و به شرکتهای فعال در این زمینه ابلاغ میشود. مطابق این ابلاغیه شرکتهای مجری ساخت و ساز یا طراحی باید هزینههای خود را مطابق با تعرفه در نظر بگیرند. برای مثال طبق تعرفه این سازمان در سال 1403 برای ساخت و ساز ساختمانهای 1 و 2 طبقه، به ازای هر متر شرکت ساختمانی قادر به دریافت 3600000 تومان است.
تعرفه گفته شده توسط سازمان نظام مهندسی تعیین شده اما اگر به شرکتهای مجری این کار مراجعه کنید، قیمت نهایی اعلامی آنها چیزی متفاوت به تعرفه است و این موضوع کاملا قانونی و امری رایج است. بنابراین در یک تعریف دقیقتر میتوان پاسخ سوال تعرفه طراحی پلان معماری 1403 به چه معناست را به این صورت عنوان کرد که تعرفه، مبلغی است که برای کار شرکتهای ساخت و ساز و طراحی به آنها ابلاغ میشود و این شرکتها قادر هستند بر اساس آن و نوع خدمات خود مبلغی را اضافه کرده و از مشتری دریافت کنند. در واقع تعرفه حدود قیمت طراحی پلان را در تمام شرکتها مشخص میکند و کم و زیاد بودن آن و قیمت نهایی به نوع خدماتی که از سمت شرکت دریافت میشوند، بستگی خواهد داشت.
علت تفاوت هزینه دریافتی شرکتها با تعرفه نظام مهندسی چیست؟
همانطور که گفته شد، شرکت نظام مهندسی همه ساله مبالغی را به عنوان تعرفه طراحی یا ساخت و ساز انواع ساختمان ابلاغ میکند و این ابلاغیه هم در سایت این سازمان و هم به شرکتهای ساخت و ساز اعلام میشود. با این حال زمانی که برای ساخت یا طراحی یک سازه به شرکتهای مجری مراجعه میکنیم معمولا با قیمتی متفاوت و گاها چند برابر سازمان نظام مهندسی مواجه میشویم. در چنین شرایطی این سوال برای ما ایجاد میشود که علت تفاوت هزینه دریافتی شرکتها با تعرفه نظام مهندسی چیست و چرا مبالغ اعلامی توسط شرکتها تفاوت زیادی با سازمان نظام مهندسی دارند.
در پاسخ به این سوال میتوان گفت که تعرفه در نظر گرفته شده در سازمان نظام مهندسی، مبلغی میانگین برای هر سازهای است و موضوعاتی مانند موقعیت قرارگیری سازه، سختی و مدت زمان کار، تعداد نیروی لازم برای کار در آن سازه، درخواست کارفرما برای طراحی نقشهای خاص و بسیاری موارد دیگر در این تعرفه لحاظ نشده است. در حالیکه در یک شرکت مجری طراحی و ساخت و ساز، علاوه بر موارد گفته شده موضوعاتی مانند حق الزحمه تیم کاری، تعداد پلان و نقشههای لازم و بسیاری موضوعات دیگر هم لحاظ میشود که در نهایت باعث تفاوت قیمت نهایی کار با تعرفه اعلامی میشود. در واقع عوامل جانبی زیادی در تعیین تعرفه دقیق طراحی پلان تاثیرگذار هستند که در ادامه آنها را معرفی میکنیم.
مطلب پیشنهادی: نحوه محاسبه هزینه طراحی ویلا
عوامل موثر بر تعرفه طراحی پلان معماری
هزینه نهایی طراحی پلان معماری و دریافت نقشه از یک شرکت ساختمانی، زمانی امکانپذیر خواهد بود که با عوامل موثر بر تعرفه طراحی پلان معماری آشنایی داشته باشید. به عنوان یک کارفرما یا مشتری که قصد سفارش طراحی پلان و طبیعتا شروع ساخت و ساز یک سازه به شرکتی را دارید، ابتدا باید با عوامل موثر بر تعرفهها آشنایی داشته باشید و سپس برای شروع ساخت و ساز اقدام کنید. این آشنایی به تامین بودجه شما که مهمترین موضوع در طراحی پلان است کمک میکند. به عنوان یک کارفرما بعد از طراحی پلان و دریافت پلان طراحی شده از شرکت مجری باید هزینههای طراحی و کار بر روی آن را پرداخت کنید و اگر قبل از سفارش طراحی با عوامل موثر در این موضوع آشنا نبوده و بودجه کافی را برای این کار در نظر نگرفته باشید، پرداخت هزینه برای شما دشوار خواهد شد. در ادامه چند مورد از مهمترین عوامل موثر بر تعرفه طراحی پلان معماری را بررسی میکنیم.
۱. کاربری ساختمان
کاربری ساختمان اولین و مهمترین موضوعی است که در تعیین تعرفه طراحی پلان معماری موثر است. اصول و ضوابط ساخت سازههای مختلف بر اساس کاربری آنها متفاوت است. برای مثال موقعیت قرارگیری پنجرهها در یک ساختمان ویلایی شمالی با جنوبی متفاوت است. همچنین تقسیمبندی فضا در یک آپارتمان با کاربری مسکونی با آپارتمانی با کاربری تجاری کاملا متفاوت است و همه این مسائل در نوع، سختی و زمان طراحی پلان اولیه سازه تاثیرگذار هستند. بنابراین اولین موردی که در تعیین هزینه نهایی پلان و تعرفه آن تاثیر دارد را میتوان کاربری ساختمان نام برد.
۲. متراژ و تعداد طبقات
متراژ و تعداد طبقات دیگر فاکتور مهم در تعیین هزینههای طراحی پلان است. طبیعتا هر چقدر متراژ فضایی که پلان برای آن طراحی میشود بیشتر باشد، طراحی پلان نیاز به دقت و زحمت بیشتری داشته و جزئیات آن هم بیشتر میشوند. همچنین تعداد طبقات هم در هزینه نهایی طراحی پلان موثر است. در طراحی پلان ساختمانی دو طبقه از نوع دوبلکس باید موضوعی مانند پلهها را در طراحی پلان مشخص کرد اما در طراحی یک ساختمان فلت یا یک طبقه نیازی به طراحی پله داخلی نیست و در نتیجه این موضوع، طراحی پلان هم سادهتر میشود.
۳. سبک طراحی
سبک طراحی پلان به عنوان عامل مهم دیگر در تعیین تعرفه طراحی پلان معماری محسوب میشود. برای مثال سبک طراحی کلاسیک نسبت به سبک مدرن پیچیدگی بیشتری دارد و در صورتی که مشتری متقاضی طراحی کلاسیک یک پلان 2 طبقه یا دوبلکس باشد، جزئیات طرح بیشتر شده و به دنبال آن هزینه طراحی ویلا هم افزایش پیدا میکند.
۴. تعداد نقشه
یکی دیگر از عوامل موثر در تعرفه طراحی پلان معماری 1403، تعداد نقشه یا پلانی است که برای ساخت یک سازه طراحی میشود. در حالت عادی برای ساخت و اجرای یک ساختمان نیاز به چند نقشه مانند پلان معماری و طبقات، پلان اندازه گذاری، پلان تاسیسات، پلان سازه، پلان مبلمان و پلان وجهها اصلی ساختمان است اما در مواردی ممکن است سازه مشتری نیاز به طراحی پلانهای بیشتر یا کمتر داشته باشد که در این صورت هزینه طراحی پلان تغییر خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: طراحی باغ ویلا
تعرفه طراحی پلان معماری بر اساس نوع نقشه
موارد گفته شده، فاکتورهای کلی در تعیین تعرفه طراحی پلان معماری هستند و جزئیاتی که در هر کدام از آنها وجود دارد، هزینه طراحی پلان را کم و زیاد میکند. این موضوع به خصوص در نقشهها بیشتر به چشم میخورد. همانطور که گفتیم برای ساخت یک سازه صرف نظر از کاربری آن نیاز به تعدادی نقشه یا پلان است که هر کدام از آنها زمانی نیاز دارند و باید به طور تخصصی، با کمک ابزارها و با اطلاعاتی که مهندس طراح از زمین و درخواست مشتری در اختیار دارد، انجام شود. نوع این نقشهها و جزئیاتی که در هر کدام از آنها وجود دارد هم در هزینه نهایی طراحی پلان موثر است و در واقع عامل دیگر این موضوع را میتوان به صورت تعرفه طراحی پلان معماری بر اساس نوع نقشه معرفی کرد.
تعرفه طراحی پلان معماری بر اساس نقشه، انواع مختلف زیر را شامل میشود:
-
طراحی پلان سه بعدی خارجی :
در این نوع از طراحی پلان اقداماتی مانند طراحی حجم، نورپردازی و تعیین متریالی که سازه را به طرح مورد نظر میرسانند، انجام میشود.
-
طراحی معماری فاز 1 :
این طراحی، اولین مرحله از طراحی پلان و جز مواردی است که به هیچ عنوان قابل حذف نیست. در طراحی معماری فاز 1 مواردی مانند نما، مقاطع طولی و عرضی مطابق با نقشههای شهرداری و موارد مشابه دیگر مشخص میشوند.
-
طراحی معماری فاز 2 :
در طراحی فاز 2 که بلافاصله بعد از طراحی فاز 1 معماری آغاز میشود، نقشههای اجرایی مانند پلان اندازهگیری، تعیین متریال، مقاطع طولی و عرضی در اجرای سقف کاذب، جزئیات اجرای ساخت و نصب کفپوش، نقشههای اجرایی چوبی، تیپبندی در و پنجره طراحی میشوند.
-
طراحی معماری داخلی :
یکی دیگر از انواع نقشههای معماری که وجود آن در تعرفه نهایی طراحی پلان تاثیرگذار است، طراحی معماری داخلی است که شامل طراحی سه بعدی داخلی، متریال مطابق هر فضا و نورپردازی است. طراحی کف و سقف، طراحی سازههای چوبی داخل ساختمان و طراحی کاشیکاری یا سنگکاری از دیگر بخشهای طراحی معماری داخلی هستند که اضافه شدن هر کدام به طراحی پلان هزینه این کار را افزایش داده و حذف هر کدام نیز هزینهها را کم میکند.
بیشتر بخوانید: طراحی داخلی ویلا
تعرفه طراحی پلان در انواع ساختمانها
به جز انواع نقشههایی که برای هر نوع ساختمانی استفاده میشوند و تعداد و نوع آنها در تعرفه نهایی طراحی پلان موثر است، نوع ساختمان هم در این موضوع تاثیرگذار است. ساختمانها از نظر نوع سازه به دستههای ویلایی، باغی و آپارتمانی و از نظر کاربری به دستههای مختلف مسکونی، اداری، تجاری، کشاورزی، صنعتی، ورزشی و موارد دیگر تقسیم میشوند. تعرفه طراحی پلان در هر کدام از انواع ساختمانها متفاوت است، زیرا جزئیات طراحی و فضاسازی طراحی پلان بسته به نوع ساختمان تفاوت دارد. به عنوان مثال پلان تاسیسات در طراحی پلان آپارتمانی باید با دقت و جزئیات بیشتری انجام شود، زیرا تاسیسات بعد از یک بخش کلی که منبع آنها را مشخص میکند باید به تمام طبقات و واحدها کشیده شوند و این کار بدون نقشه کاملا دقیق امکانپذیر نیست. این در حالی است که طراحی پلان برای مشخص کردن محل و نوع نصب تاسیسات در یک سازه ویلایی فلت مسیر و شرایط سادهتری دارد و در نتیجه هزینه آن هم کمتر خواهد بود.
تعرفه طراحی پلان معماری 1403 در ویلاسازی
همانطور که گفته شد تعرفه نهایی دریافتی مجموعههای ساخت و ساز در مورد طراحی پلان و نقشه بسته به هر کدام از فاکتورهای گفته شده در بالا متفاوت است. بنابراین قبل از سفارش طراحی پلان به یک مجموعه بهتر است از سیاستهای قیمتگذاری آن یا حدود هزینهها مطلع شوید تا بعد از طراحی با هزینه هنگفتی که قادر به پرداخت آن نیستید، مواجه نگردید. طراحی پلان و نقشه برای ساخت سازه یکی از خدماتی است که در ویلاسازی هم ارائه میشود. تعرفه طراحی پلان معماری 1403 در ویلاسازی با در نظر گرفتن تعرفه اعلامی توسط سازمان نظام مهندسی، مناسبترین میزان ممکن است. کارشناسان ما در مجموعه ویلاسازی تلاش میکنند تا با بررسی دقیق وضعیت زمین و خواسته شما از طراحی پلان، مناسب و منصفانهترین تعرفه را برای شما مشخص کنند. در مجموعه ما همچنین به این موضوع که تعرفه اعلامی به مشتری متناسب با کیفیت کار ارائه شده باشد هم توجه میشود و تلاش میشود تعرفه و هزینه بالا تنها در صورتی به مشتری اعلام شود که کار نهایی با همان میزان کیفیت و جزئیات انجام شده باشد.
بیشتر بخوانید: طراحی ویلا فلت
سوالات متداول
۱. هفت مرحله طراحی در معماری چیست؟
فرآیند طراحی معماری از هفت مرحله تشکیل شده است: پیش طراحی، طراحی شماتیک، توسعه طراحی، اسناد ساخت و ساز، مجوزهای ساختمانی، مناقصه و مذاکره و مدیریت ساخت.
۲. طراحی معماری داخلی چیست؟
معماری داخلی چیست؟ معماری داخلی عبارت است از طراحی مجدد حساس و نوآورانه یک فضای داخلی موجود و در عین حال احترام به ارزش تاریخی آن. معماری داخلی علاوه بر در نظر گرفتن طراحی زیبایی شناختی، بر عملکرد و ساخت متریال فضاهای داخلی تمرکز دارد.
۳. عوامل موثر بر طراحی معماری چیست؟
جغرافیا و آب و هوای یک مکان تاثیر زیادی بر روند طراحی معماری دارد. به هر حال، اگر شما در حال ساخت یک ساختمان تجاری در مکانی هستید که باران زیادی دریافت می کند، شاید نمای سنگ آهکی بهترین انتخاب نباشد.