Search

طراحی ویلا سنتی؛معماری سنتی و ایرانی در ویلا باغ

طراحی ویلا سنتی| مجموعه ویلاسازی

همانطور که می دانید کشور ما ایران از معماری سنتی منحصربه‌فرد خود، برخوردار است. طراحی و ساخت ویلا به سبک سنتی در کشور ما نیز، ریشه در دل تاریخ معماری ایران دارد. نخستین ویلاها در قالب کوشک و یا کوشک باغ، تنها برای اشراف، ساخته می‌شدند. کوشک، ساختمانی بود که محور اصلی باغ در فاصله مرکز تا انتهای باغ بود. بنا و سازه کوشک مانند، طوری بنا شده است که در محور اصلی باغ و متاثر از ساختار هندسی باغ باشد. درواقع بدین صورت چشم اندازی زیبا از کوشک به سمت باغ ایجاد می‌گردد و در زمان ورود به باغ با گذر از عمارت سر در، عمارت کوشک در معرض دید بازدید کننده قرار خواهد گرفت. ما در مقاله طراحی ویلا سنتی؛معماری سنتی و ایرانی در ویلا باغ قصد داریم تا شما را با این نوع از سازه‌ها آشنا نماییم. پس برای شناخت از ماهیت طراحی ویلا سنتی با ما تا انتهای این مقاله از وب‌سایت ویلاسازی همراه باشید.

 

طراحی ویلا سنتی چیست؟

معماری و طراحی سنتی در کشورهای مختلف، با هم بسیار فرق دارند. زیرا تعریف سنت برای هر قومی، متفاوت است. بنابراین برای طراحی ویلای سنتی، به آشنایی با سنت شهر و کشور مدنظر، در کنار شرایط اقلیمی آن نیاز داریم. بناهایی که به سبک سنتی ایرانی طراحی می‌شوند، از ویژگی‌های خاصی برخوردار هستند. از جمله بارزترین این ویژگی‌ها، می‌توان به پنجره‌های رنگی اشاره کرد. وجود این پنجره‌ها، نمای فوق‌العاده زیبایی به بیرون و فضای داخلی ساختمان می‌دهند. اگر پنجره‌های ویلای خودمان را به شکل سنتی انتخاب نماییم، در روزهای آفتابی نمایشی زیبا و رنگارنگ از نور بر روی فرش و وسایل داخل ویلا، خواهیم داشت.

 

طراحی ویلا سنتی چیست؟

 

برخورد نور آفتاب به پنجره و انعکاس رنگ به فضای داخلی ویلا، نمای بسیار زیبایی را پدیدار می‌کند. هم‌چنین در گذشته، پنجره‌ها به‌صورت ارسی طراحی می‌شدند، که این خود به تنهایی، زیبایی سازه را، دو چندان می‌کرد. درواقع ارسی‌ها اغلب از جنس چوب و مشبک بودند، که شیشه‌های رنگی درون آن‌ها، جای می‌گرفتند. خانه‌های سنتی نوستالژی بسیار خوبی برای عموم افراد به‌شمار می‌رود. در کل دکوراسیون و سبک سنتی، ویژگی‌های بسیار زیادی دارد که توانسته است افراد زیادی را به خود جذب کند. به‌صورت تقریبی، تعداد زیادی از ویلاهای مازندران و شمال ایران به سبک سنتی هستند.

 

اصول و ویژگی های طراحی ویلا سنتی ایرانی کدامند؟

اصول طراحی داخلی ویلا به سبک ایرانی، برگرفته از اصول معماری کشورمان است. در واقع غالب این اصول، از آمیزه‌های معماری ایرانی از دوران‌های اشکانیان، ساسانیان و دوران اسلامی، برگرفته شده‌اند. مهم ترین این ویژگی ها عبارتند از:

  • پرهیز از بیهودگی در طراحی ویلا سنتی

طراحی ویلا به سبک سنتی و ایرانی، طبق اصل پرهیز از بیهودگی صورت می‌پذیرد. این یعنی که هیچگونه آرایه‌ایی در سبک طراحی ویلا، صرفاً برای زیبایی نیست، بلکه جنبه کاربردی هم دارند. مثلا طرح پنجره‌های ارسی با شیشه‌های رنگی برای ویلا ایرانی، در عین زیبایی، برای تعدیل کردن نور آفتاب است.

  • رعایت نظم و وحدت

طراحی ویلا به سبک سنتی ایرانی، براساس اصل وحدت در کثرت معماری کشورمان صورت می‌پذیرد. در واقع اصل وحدت در کثرت، برگرفته از نظم جهان هستی بوده که سعی دارد به فضای زیست انسان هم نظم ببخشد.

  • اصل ورودی‌ها

طراحی ورودی در ویلای سنتی، در واقع یک عنصر کل نسبت به دیگر فضاهای معماری در این نوع از ویلاها است. به‌ طور کل ورودی ویلا، برقرار کننده ارتباط درون و بیرون محسوب می‌شود.

  • حیاط باز ورودی

در ویلا سنتی، حیاط،  فضایی مرکزی با انتظام هندسی، درونگرا است. حیاط، مرتبط با فضاهای اطراف، محورساز، سرگشوده و برگرفته از باغ ایرانی بوده که تعاملی تنگاتنگ با شرایط اقلیمی دارد.

  • اصل گنبدسازی

گنبدسازی در واقع یکی از اصول مهم معماری ایرانی، محسوب می‌شود. امروزه برخی طراحان، در طراحی ویلای ایرانی، از المان گنبد هم بهره می‌برند. گنبد تنها از نظر زیبایی، حائز اهمیت نیست، بلکه وظیفه رسالت پوشاندن ابعاد بزرگی از فضا را از لحاظ ایستایی را برعهده دارند.

 

اصل گنبد سازی

 

  • رعایت طبیعت‌گرایی

در طراحی ویلا به سبک ایرانی، هماهنگی با طبیعت و استفاده از انرژی و پایدار آن مانند نور و باد و عناصر اصلی آن مثل آب و خاک و گیاه باید در نظر گرفته شود. درواقع ویلا ایرانی، همزیستی مسالمت آمیزی با طبیعت برقرار می‌نماید.

  • برخورداری از سردر باشکوه

در واقع طراحی سردر باشکوه با تزیینات ایرانی و سنتی برای ویلای ایرانی، یکی از ملزومات بسیار مهم است. در اصل، سردر ورودی، دعوت کننده ساکنان و مهمانان ویلا از فضای بیرون به داخل فضای آن است.

ساختمان اصلی ویلا، طبق معماری ایرانی دوره ساسانی، انجام می‌شود. از دیگر ویژگی‌های معماری سنتی ایرانی می‌توان به آجرهای نخودی روشن،

ستون، پنجره‌های رو به آفتاب با سبک و سیاق سنتی و دیوار مشبک اشاره کرد.

 

طراحی شاه نشین در ویلا سنتی چه مشخصاتی دارد؟

شاه نشین در واقع از دیگر فضاهای سنتی مهم، در معماری ایرانی است. اصطلاح شاه نشین به سه دری یا پنج دری هم معروف است و عموماً در بهترین مکان خانه، در شمال اندرونی قرار می‌گیرد. در معماری سنتی، معمولاً یک حوض در مقابل فضای شاه نشین قرار گرفته است. حوض غیر از ایجاد نمای جذاب، خنکی مطبوعی را به فضا می‌بخشد. هم‌چنین در شاه نشین، نورگیری مطلوبی از سمت جنوب فراهم شده است.

 

ویلا سنتی

 

این فضا به درهای شیشه‌ای و پنجره‌های بزرگی رو به ایوان و حیاط مرکزی مجهز شده که آفتاب زمستانی دلچسبی ایجاد می‌کند. غیر از نقوش مختلف و جذاب شیشه‌های رنگی در برخورد با نور، طرح‌های زیبایی را درون فضا خلق می‌نماید. سقف شاه نشین هم، حالتی نیمه گنبدی دارد و از ارتفاعی بلندتر از دیگر اتاق‌ها، برخوردار است. به موجب این امر، شاه نشین دارای فضای خنک تری در تابستان نسبت به دیگر نقاط ویلا است.

 

سخن پایانی:

همانطور که در مطالب بالا عنوان شد هر کشور و فرهنگی دارای معماری سنتی منحصر به خود است. امید است مقاله طراحی ویلا سنتی؛معماری سنتی و ایرانی در ویلا باغ مورد توجه شما مخاطبین محترم قرار گرفته باشد. لطفاً پس از مطالعه مقاله نظرات و تجارب شخصی خود را در این زمینه با ما در وب‌سایت ویلاسازی به اشترک بگذارید.

 

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *