طراحی ویلا کوهستانی در اقلیم سرد و سطوح شیبدار

موضوعات این مقاله

طراحی ویلا کوهستانی|مجموعه ویلاسازی

طراحی ویلا کوهستانی در اقلیم سرد

طراحی ویلا کوهستانی در اقلیم سرد و سطوح شیبدار چگونه است؟ قطعاً طراحی ویلا کوهستانی در مناطق مختلف نیازمند دانش و تخصصی بالاست و اقلیم سرد در نوع ساخت آن تاثیر بسزایی دارد. خوشبختانه کشور ایران به‌صورت چهار فصل بوده که با برخورداری از اقلیم‌های متنوع، نیازمند طراحی ویلاها در سبک‌های گوناگون است.اصولاً کوهپایه‌ها و مناطق کوهستانی، اماکنی جذاب برای ساخت ویلاها به‌شمار می‌روند. درواقع این نواحی بکر، فرصت‌های بسیار خوبی را برای طراحی ویلا کوهستانی ایجاد می‌نمایند.فرآیند طراحی ویلا کوهستانی در این مناطق بسیار تحت تاثیر عوارض طبیعی و عارضه‌نگاری ویلاست. درواقع شیب تند یکی از ویژگی‌های بارز مناطق کوهستانی محسوب می‌شود. به موجب این امر طراحی ویلا در زمین شیبدار و به تبع در اقلیم سرد از اهمیت بسزایی دارد.

ما در مقاله طراحی ویلا کوهستانی در اقلیم سرد و سطوح شیبدار قصد داریم تا شما مخاطبین محترم را با نحوه طراحی این سازه در مناطق مذکور آشنا نماییم. پس جهت شناخت از ماهیت طراحی ویلا کوهستانی در اقلیم سرد تا انتهای این مقاله از وب‌سایت ویلاسازی با ما همراه باشید.

طراحی ویلا کوهستانی

در این راستا مهم‌ترین چالش طراحی ویلا لاکچری ، تطابق طرح با شیب زمین است. زیرا در این نوع سازه‌ها عملاً امکان خاکبرداری و خاکریزی در سطوح وسیع وجود ندارد، هم‌چنین بسترهای صخره‌ای مانع بزرگی جهت تسطیح و هموار سازی سایت ویلا محسوب می‌شوند. از طرف دیگر به‌واسطه انطباق طرح بر شیب و پستی بلندی‌ها، امکان خلق فضاهای متنوع با دید و منظری‌های متفاوت و متغیر وجود دارد، به‌طوری که با عبور از فضاهای مختلف در ترازهای ارتفاعی، دیدهای پویایی ایجاد می‌شود.

درواقع پتانسیل نواحی کوهستانی به‌دلیل وجود سطوح و المان‌ها طبیعی زیبا در کنار چشم‌اندازهای چشمگیر به طبیعت پیرامونی، قابل توجه است. در عین حال که ماهیت مستقل همراه با امکان ترکیبات حجمی مختلف و فضاسازی متنوع تعریف می‌شود، لذا ادغام این ویژگی‌ها در طراحی ویلا کوهستانی باعث خلق اقامتگاهی دائمی یا موقت خواهد شد که نیازهای ساکنان خود را به‌خوبی برطرف می‌کند.

 

انواع مناطق کوهستانی

همانطور که در مطالب بالا عنوان شد، اقلیم‌های متنوع در این وجود دارند که اقلیم کوهستانی هم یکی از انواع آن‌هاست. درواقع خود این اقلیم هم به انواع مختلف دیگری تقسیم می‌شود که عبارتند از:

  • جنگلی
  • صخره‌ای
  • اقلیم کوهستانی ترکیبی (کوهستانی،جنگلی، دریا)

 

بیشتر بخوانید: طراحی ویلا فلت

 

اصول طراحی ویلا کوهستانی

  • انتخاب نواحی مناسب

درواقع نواحی کوهپایه‌ای در معرض ریزش بدنره‌های سنگی یا خاکی و سیلاب‌های فصلی ناشی از بارندگی و آب شدن برف قرار دارد. جهت طراحی ویلا کوهستانی به‌واسطه نقشه‌برداری دقیق از عوارض و مسیر رواناب و بدنه‌های سست، باید مکان امنی را انتخاب کرد که در معرض خطرات مذکور نباشد. هم‌چنین توجه به جهت و شدت باد، ضروری است تا مکانی که برای ساخت ویلا انتخاب می‌شود که در پناه کوهپایه و پشت به بادهای سرد و مزاحم قرار بگیرد.

  • جهت‌گیری و فرم کالبدی ویلا

غیر از جهت تابش مناسب نور خورشید و بادهای غالب، آیتمی دیگر که راستای کلی حجم ویلا را تعیین می‌نماید، مناظر شاخص طبیعی پیرامونی است. درواقع طراحی ویلا به منظور بهره‌مندی از زیبایی طبیعت و پیوند با آن صورت می‌پذیرد. لذا امکان مشاهده طبیعت بکر و مدنظر کوهستان در اولویت پنجره‌بندی و جهت گیری ساختمان ویلا قرار می‌گیردد. درواقع دراینجا تجربه‌ای متفاوت از محیطی زیبا بسیار حائز اهمیت است. در حقیقت شناسایی منظر شاخص و خاص، چارچوب اصلی فریم بندی و امتداد ساختاری ویلا را مشخص می‌کند.

  • سبک طراحی ویلا

سلایق و تم متنوعی جهت طراحی ویلا کوهستانی وجود دارد. طراحی ویلا مدرن با سادگی و شیشه‌بندی گسترده، حضور سبک و شفاف سازه را نمایان می‌کند. امّا انتخاب سبک ویلاهای روستیک بیشترین تناسب و هماهنگی را با زمینه سخت و خشن کوهستانی خواهد داشت. خصوصاً استفاده گسترده از سنگ طبیعی، ظاهر روستایی ویلای ییلاقی را تداعی خواهد کرد و حس ناب زندگی ساده و صمیمی در دامان طبیعت برای ما القا می‌کند. باتوجه به شفافیت و دید گسترده به فضای طبیعی در کنار تناسب متریال طبیعی و خام با بافت کوهستانی، ویلای روستیک مدرن که نیازهای معاصر سکونت را مدنظر داشته باشد، انتخاب مناسبی محسوب می‌شود. به موجب این امر می‌توان فضاسازی مدرن را با متریال و مبلمان روستیک و یا بالعکس ترکیب نمود. به‌همین خاطر فضایی دنج و گرم و در عین حال، مدرن و پویا برای خلق می‌شود.

 

بیشتر بخوانید: بازسازی ویلا

 

نکات مهم در طراحی ویلا کوهستانی

از جمله الزاماتی که در زمان طراحی و ساخت ویلا کوهستانی باید مدنظر قرار داد، عبارت هستند از:

  • میزان شیب زمین و استفاده صحیح از آن
  • توجه به شیب پشت بام و میزان بار برف و باران
  • زاویه تابش نور خورشید در طراحی قسمت‌های مختلف سازه
  • لزوم استفاده از انواع عایق‌های طبیعی در قسمت‌های مختلف طراحی سازه
  • استفاده از مصالح بومی منطقه مدنظر مانند سنگ و آجر که از مقاومت بالایی در برابر دما برخوردار باشند.
  • توجه به شدت بادهای منطقه مدنظر
  • اهمیت به نوع طراحی جهت استفاده از حداکثر میزان نور خورشید در سمت جنوبی سازه
  • توجه به طراحی انبارهایی مناسب جهت ذخیره و نگهداری سوخت و غذا
  • اهمیت به محوطه اطراف بنا و بهره‌مندی از آن در زمان طراحی

 

نبایدهای اجرایی در طراحی ویلا کوهستانی

از نبایدهایی که در زمان طراحی و ساخت ویلا کوهستانی باید آن‌ها را مدنظر داشت، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عدم طراحی و ایجاد حیاط های پشتی در ویلاهای کوهستانی
  • ایجاد نکردن گستردگی بنا در سطح
  • عدم ساخت کنسول و پیش آمدگی زیاد در بنا
  • ایجاد و طراحی نکردن ورودی مستقیم برای جلوگیری از ورود باد
  • عدم ایجاد و طراحی فضاهای با ارتفاع زیاد

 

خصوصیات مهم در طراحی ویلا کوهستانی

در ویلاهای کوهستانی نوع منظر اطراف از اهمیت بالایی برخوردار است و باید در طراحی ویلا به آن توجه شود. هم‌چنین باتوجه به آنکه شیب این زمین‌ها اغلب زیاد است، بنابراین ویلاهای کوهستانی باید  ویژگی‌های متناسب را دارا باشند. هم‌چنین، بیشتر ورودی و بازشوهای ویلای کوهستانی باید به سمت جنوب بنا باشند. در طراحی ویلا کوهستانی ایجاد قسمت شاه‌نشین که در طبقات بالا بسیار حائز اهمیت است. زیرا از این قسمت می‌توان نظاره‌گر مناظر طبیعت بکر و کوهستانی بود. علاوه بر موارد ذکر شده، ساخت اتاق شومینه که در اصطلاح به آن کرسی خانه اطلاق می‌شود هم در ویلاهای کوهستانی که اغلب سردسیر هستند، در اولویت قرار دارد.

 

بیشتر بخوانید: بازسازی دفتر کار

 

انتخاب مصالح در ساخت ویلا کوهستانی

رایج‌ترین مواد و مصالحی که در ساخت ویلا کوهستانی به کار می‌رود، همان سنگ است. دلیل این کار عم، همخوانی ویلا با طبیعت اطراف آن خواهد بود. درواقع همواره تلاش بر این است که ویلا در هر منطقه‌ای که قرار دارد شبیه به بافت آن منطقه باشد. زیرا با این کار ویلا جذابیت بیشتری خواهد داشت و حس بودن در آن محیط را به ساکنین القا نماید. مثلاً در مناطق جنگلی آنچه بیشتر برای ساخت ویلا به کار گرفته می‌شود چوب است. امّا در مناطق کوهستانی سنگ جلوه دیگری به بنا می‌دهد. البته بتن هم گزینه مناسبی است که به‌دلیل دوام و استحکامی ‌که در برابر شرایط مختلف آب و هوایی دارد جهت ساخت ویلا در مناطق کوهستانی انتخاب مناسبی محسوب می‌شود.

 

ایوان ویلا کوهستانی

اغلب ویلاها در اقلیم سر دارای ایوان هستند، امّا عمق آن‌ها نسبت به ایوان مناطق جنوبی کشور بسیار کمتر است و مانند ایوان‌های منطقه خزر، کاربرد نشیمن ندارند. این ایوان‌ها صرفاً برای حفظ ورودی بنا از برف و باران مورد استفاده قرار می‌گیرند. در نواحی سرد و برفی، باید از ایجاد اتاق و فضاهای بزرگ داخل ویلای کوهستانی اجتناب کرد. زیرا با افزایش سطح تماس آن‌ها با فضای سرد بیرونی، گرم کردن این فضای وسیع  کار بسیار مشکلی خواهد بود . بنابراین در مناطق سردسیر سقف اتاق را پائین‌تز از اتاق مشابه در دیگر حوزه‌های اقلیمی در نظر می‌گیرند. درواقع با این کار حجم اتاق کاهش می‌یابد و سطح خارجی نسبت به حجم بنا به حداقل می‌رسد.

 

نتیجه گیری

ویلا در واقع مکانی است که افراد جهت استراحت و دوری از زندگی روزمره خود به آن پناه می‌برند. هر ویلا باتوجه به منطقه‌ای که در آن ساخته شده از ویژگی‌های خاص خود برخوردار است. یک طراح ویلا باید منطقه را به‌‌صورتی درست بشناسد و همه نکاتی را که اهمیت دارد را باید در نظر بگیرد. برخی اوقات عدم توجه به حتّی یکی از این نکات، شاید مکانی نامناسب و آزاردهنده را برای ساکنین ویلا ایجاد کند که به جای لذت بردن از آن بیشتر آزرده‌ خاطر شوند.

طراحی ویلا کوهستانی در اقلیم سرد، با چالش‌های زیادی مانند بارش برف و سرمای شدید هوا همراه است. این موارد باعث ایجاد محدودیت‌هایی در طراحی، چیدمان المان‌های مدنظر و هم‌چنین انتخاب متریال مناسب برای این سازه می‌شود. امّا همین چالش‌ها، نمی‌توانند مانع از ایجاد ویلایی زیبا و با عملکردی بهینه شوند و باید با استفاده از راهکارهایی متناسب، طرحی پیاده سازی و اجرا گردند. حتّی در شرایط نامساعد آب و هوایی و برفی هم می‌توان از طبیعت و بودن در فضای بیرون لذت کافی را ببریم.

امید است مقاله طراحی ویلا کوهستانی در اقلیم سرد و سطوح شیبدار مورد توجه شما مخاطبین محترم قرار گرفته باشد. لطفاً پس از مطالعه مقاله نظرات و تجارب شخصی خود را در این زمینه با ما در وب‌سایت ویلاسازی به اشترک بگذارید.

مطلب پیشنهادی: طراحی و ساخت ویلا فلت جنگلی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *