Search

مهندس مجری ساختمان چه وظایف و مسئولیت هایی دارد؟

وظایف مهندس مجری ساختمان

وظایف مهندس مجری ساختمان شامل، مسائل مختلفی می شود. مهندس مجری حقیقی و حقوقی، به عنوان نماینده رسمی کارفرما، بر روند ساخت و ساز کنترل می کند. مهندس مجری باید بتواند تمامی این مراحل را بررسی کرده و گزارش های لازم را به مهندسان ناظر و بازرسان، ارائه دهد. در نتیجه، باید مجری صلاحیت و پروانه مجاز، برای انجام این کار را کسب کرده باشد. در این مقاله ویلاسازی قصد داریم تا به وظایف مهندس مجری بپردازیم.

 

وظایف مهندس مجری ساختمان چیست؟

مهندس مجری، یک شخص حقیقی یا حقوقی دارای پروانه اشتغال به کار از وزارت مسکن و شهرسازی است، که انجام تمام عملیات اجرایی ساختمان را بر عهده می گیرد. طبق برگه تعهد مجری، کارفرما اجرای تمام مراحل کار را به دست مجری می سپارد. مجری باید بتواند روند کار را کنترل کرده و پاسخگوی ناظران باشد. تمامی ساختمان هایی که حداقل زیربنای آنها 1500 متر مربع است نیاز به مجری دارند.

کارفرما در صورتی که مجوز یا پروانه اشتغال از وزارت مسکن و شهرسازی را داشته باشد، می تواند به عنوان مجری روند کار را کنترل کند، اما باید وظایف و مسئولیت های مجری را به خوبی بشناسد. در ادامه به هر یک از وظایف مهندس مجری ساختمان خواهیم پرداخت.

ایجاد زمان بندی و هماهنگی بین افراد پروژه

برای شروع احداث، باید یک زمان بندی مشخص، صورت گیرد. اینکه هر یک از مهندسان هفتگانه چه زمانی باید کار خود را آغاز و به پایان برسانند و همچنین، توقف و شروع مجدد در صورت نیاز و مسائلی از این دست، باید در این زمان بندی، دیده شود. در نتیجه یکی از وظایف مهندس مجری ساختمان، ایجاد برنامه زمان بندی کلی و تفصیلی است.

بررسی نقشه های اجرایی و فنی

مجری باید نقشه های فنی و اجرایی را همراه با مشخصات مندرج در پروانه ساختمان، مطالعه و بررسی کند. اگر اشکالات و مغایرت هایی در این نقشه ها و اطلاعات وجود داشته باشد، باید به طراحان اطلاع داده و کارفرما و ناظر را از این مسئله آگاه سازد. در صورتی که اشکالات توسط مجری مشخص نشود، پروژه در حین ساخت با مشکل مواجه خواهد شد.

رعایت نکات ایمنی و نظارت بر صحت انجام کارها

یکی دیگر از وظایف مهندس مجری ساختمان فراهم نمودن ایمنی در محیط احداث پروژه است. به همین دلیل باید با کارفرما، هماهنگی های لازم را انجام دهد تا تمام مسائل ایمنی فراهم گردد. مجری باید مسئول کارگاه که یک مهندس عمران یا معمار است را تعیین کند و نیازهای کارگاه را فراهم سازد.

 

رعایت نکات ایمنی در ساخت ویلا

 

همچنین، ساختمان باید طبق مقررات ملی ساختمان، ضوابط و مقررات شهرسازی و نقشه های مصوب اجرا شود. در نتیجه، مجری باید تمامی مراحل را کنترل کند تا طبق این ضوابط پیش رود. در صورت بروز هرگونه خطا یا مشکل باید کارفرما و ناظر را در جریان قرار دهد.

کنترل نقشه ها و امضای آنها

یکی از وظایف مهندس مجری ساختمان آن است که سه سری نقشه کامل کار اجرا شده شامل نقشه های معماری، سازه و تاسیسات مکانیکی و برقی را تهیه کرده و آنها را امضا کند. در کنار این سه نقشه، که به صورت چاپی در ابعاد استاندارد باید ارائه شوند، یک لوح فشرده نیز باید از نقشه ها ارائه گردد. علاوه بر امضای شخص مجری، نقشه ها باید توسط مهندس ناظر نیز امضا شوند.

وظایف مالی مهندس مجری

اگر مهندس مجری ساختمان، عملکردی مناسب ارائه ندهد و باعث خسارت و زیان به کارفرما شود، باید بتواند این خسارت را جبران کند. این بخشی از تعهد مجری در قبال صاحب کار است. دیگر وظیفه مالی مجری، بررسی هزینه های پروژه است. هزینه های مربوط به کارگردان، مهندسان طراح، مصالح و مسائلی از این دست نیز، توسط مهندس مجری باید کنترل و هماهنگ شود. طبق برنامه ریزی که در ابتدا مطرح کردیم، یک برنامه ریزی مالی نیز باید ارائه شود. در این زمینه مجری همراه با یک حسابدار هزینه های پروژه را بررسی خواهد کرد.

مهندس مجری در صورت وقوع حادثه های ساختمان، می تواند از بیمه مسئولیت حرفه ای مهندس مجری استفاده کند. در صورت وقوع حادثه در کارگاه، مجری باید هزینه زیادی را بابت خسارت بپردازد، برای جبران بخشی از آن، این امکان فراهم شده است که بتواند از بیمه مسئولیت حرفه ای بهره گیرد.

درج تابلو احداث ساختمان

مجری باید محیط کارگاه را برای شروع عملیات اجرایی آماده کند. علاوه بر قرارگیری تجهیزات ایمنی مانند داربست، باید تابلوی از مشخصات ساختمان را نصب کند که شامل پلاک ثبتی، نام مهندس ناظر، سازنده و تاریخ شروع و اتمام کار باشد. ابعاد تابلو باید استاندارد و طبق ضوابط تعیین شده توسط سازمان نظام مهندسی ایجاد شود.

 

چه مرجعی بر کار مهندس مجری نظارت دارد؟

سازمان نظام مهندسی هر استان بر فعالیت و کار مهندسان مجری حقیقی و حقوقی نظارت دارد. در صورت بروز هر مشکل و اختلاف میان کارفرما، ناظر یا ناظران با مجری نیز باید به این سازمان مراجعه کنید. در صورتی که مجری، مقررات را نقض کند یا خلافی را انجام دهد، ناظران، نام مجری را به سازمان نظام مهندسی استان و مرجع صدور پروانه گزارش خواهند داد.

 

نظارت بر کار مهندس مجری

 

سخن پایانی

وظایف مهندس مجری ساختمان زیاد و سنگین است. فرد حقیقی یا حقوقی که مجری یک ساختمان می شود، باید تمامی مراحل ساخت و ساز را طبق مقررات انجام دهد. وظایف مجری، با کنترل نقشه های مصوب آغاز می شود و سپس، برای انجام کارها، برنامه ریزی و زمان بندی های لازم را انجام می دهد. او به عنوان نماینده رسمی صاحب کار، با مهندسان ناظر و دیگر مهندسان، در ارتباط خواهد بود. همچنین، باید فضای کارگاه جهت احداث را آماده کند. اگر در این زمینه با سوالی رو به رو شده اید، با مشاوران ما در ویلاسازی در تماس باشید.

 

سوالات متداول

  1. آیا صاحب کار هم می تواند مجری طرح باشد؟

در صورتی که پروانه اشتغال و مجوزهای لازم را داشته باشد، بله می تواند مجری پروژه باشد.

2.مسئول کارگاه ساختمانی را چه کسی مشخص می کند؟

انتخاب مسئول کارگاه از وظایف مهندس مجری است.

 

 

 

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *